16 ianuarie, 2013

Viorel cataramă binefăcătorul industriei românești de mobilă

Viorel Cataramă, miliardarul îndrăgostit de pe salteaua cu bani

BACK IN BUSINESS. A slăbit, da’ tot bogat este. Are o iubită nouă, frumoasă şi celebră. Nu l-a iertat pe Crin Antonescu şi se gândeşte la revanşă.

Era un grăsan de aproape doi metri, sărit bine de suta de kile. În trei luni a dat jos mai bine de cinşpe kilograme. Ce să faci, omul iubeşte! Până în urmă cu câţiva ani, n-aveai loc de el la televizor. Când e filmat, stă scorţos şi se uită fix în cameră. Altfel, e relaxat şi un conviv agreabil.

S-a retras din viaţa publică după congresul liberalilor, când a vrut să-şi arate muşchii, dar a dat-o în bară la greu. Zice că s-ar putea, în curând, să ne facă o surpriză.

MULTIMEDIA

Cataramă: Când eram non-stop în presă am pierdut foarte mulţi bani în afaceri
VIDEO evz.roVezi mai multe
A slăbit, da’ tot bogat este. Are o iubită nouă, frumoasă şi celebră. Nu l-a iertat pe Crin Antonescu şi se gândeşte la revanşă.
Cataramă: "Arta încântă ochiul şi bucură sufletul"
VIDEO evz.roVezi mai multe
A slăbit, da’ tot bogat este. Are o iubită nouă, frumoasă şi celebră. Nu l-a iertat pe Crin Antonescu şi se gândeşte la revanşă.

Numele său e asociat, fie că-i place sau nu, cu câteva noţiuni: canapele, SAFI, liberalism, miliardar şi securist. Îl cheamă Viorel Cataramă şi stă pe o saltea de bani. Saltea de la Elvila, evident.

Când iubeşti, slăbeşti!


E suplu ca un balerin. "Erau alte vremuri... A pornit de la nişte analize. Aveam glicemia un pic cam mare şi era periculos pentru un om de vârsta mea. Mi s-a recomandat să renunţ la dulciuri, prăjeli, pâine şi paste. În rest, n-a avut interdicţii", lămureşte Viorel Cataramă misterul dispariţiei burţii sale.

De fapt, mai există un factor determinant în ecuaţia asta: "Situaţia s-a cuplat cu un moment important al vieţii mele. Am cunoscut-o pe Adina şi acest fapt a avut o influenţă pozitivă în acest sens".

Secretul curei de slăbire a fost celebra şi frumoasa doctoriţă esteticiană Adina Alberts! Playboy-ul de 56 de ani roşeşte vizibil şi bate în retragere: "Da’ nicio femeie nu poa’ să dea jos kilogramele de pe un bărbat, dacă acesta nu e de acord... Ea a avut argumente... de bun simţ".

Un om liniştit

De aproape doi ani, Cataramă stă în cochilia de preşedinte al firmei sale de mobilă. Nu mai iese în public ca pe vremuri.

"Atunci eram preşedintele Comisiei Economice a Camerei... Eram, de facto, conducătorul PNL-ului. Quintus era preşedinte, da’ conducerea executivă, între ’93 şi ’96, mi-a revenit mie", e nostalgic fostul deputat după perioada de aur a carierei sale politice.

Zice că acum duce o viaţă echilibrată, lipsită de stres. "Când eram non-stop în presă am pierdut foarte mulţi bani în afaceri. De ordinul zecilor de milioane de dolari!", bravează bogătaşul.

E ţeapăn ca o scândură şi se uită fix în cameră, de parcă interlocutorul său e în lentilă: "Atunci dormeam opt ore pe noapte, iar acum patru-cinci îmi sunt suficiente".

Creierul politic dintre urechile afaceristului


Tunsoarea cazonă, de model sovietic, îl face şi mai clăpăug decât e în realitate.

Care mai e statutul său politic? "Se spune că nu mai sunt membru PNL! Cotizaţia? Păi unde s-o plătesc?", se încruntă liberalul răspopit. Mai are el relaţii cu Antonescu, Patriciu sau Tăriceanu?: "Cu Antonescu, nicio relaţie! Ca politician, am un sentiment de admiraţie pentru Antonescu. Merită felicitat pentru protocolul încheiat cu PSD. A obţinut paritate pentru listele electorale şi ca liberalii să dea candidatul la preşedenţie. N-am mai vorbit cu el de la congres... Cu Tăriceanu am o strânsă prietenie. Cât despre Patriciu, mă repet, una dintre cele mai mari greşeli din tinereţea mea politică a fost să mă cert cu el! De cinci ani, am redevenit buni prieteni!". Antonescu l-a etichetat pe Cataramă ca un "veritabil securist".

"Antonescu n-are niciun prieten!"

Patriciu, cumva, face opoziţie în interiorul PNL. S-ar băga Viorel Cataramă într-o eventuală mişcare anti-Antonescu? Magnatul mobilei e echivoc.

"PNL, în ultimi 20 de ani, cu excepţia mea, a lui Patriciu şi a regretatului Horia Rusu nu a fost niciodată de dreapta!", e răspicat Cataramă. Şi o dă pe bune: "Antonescu a pus punct acestei confuzii! I-am marcat nişte realizări, fără să-l laud".

Fără s-o spună, Cataramă susţine că PNL a fost şi e un partid de stânga, cu care el nu se mai identifică. Nu scapă ocazia să-l tuşeze pe cel care la ultimul congres al liberalilor l-a catalogat drept securist: "Antonescu nu are niciun scrupul în a-şi îndeplini obiectivele. Are calitatea necesară să reuşească în politică românească: calcă pe cadavre! Io cred că n-are niciun prieten. Este genul de persoană care nu acceptă critici. Prin urmare, are prieteni conjuncturali, legaţi de interes!".

"Fără mine, Chiliman dispărea din politică!"


Cataramă se dezlănţuie ideologic: "Atâta timp cât PNL e de stânga, nu mă interesează! Dacă va deveni de dreapta, voi fi foarte interesat. Vreau să spun că, dacă în interiorul partidului apare o mişcare de protest că s-a renunţat la cota unică, atunci mă interesează! Dacă e doar împotriva lui Antonescu, nu!". Cearta sa cu Dinu Patriciu, de acum 17 ani, e marele regret al liberalului Cataramă: "A plecat de la îndepărtarea lui Chiliman... Am pus prietenia mai sus decât interesul partidului! Am puterea să recunosc că am greşit atunci".

De fapt, n-a greşit. A ratat o oportunitate. "Pe fond, Patriciu avea dreptate. Dacă nu eram io, Chiliman dispărea din politică! Mai târziu, când am ajuns la guvernare, a fost prima persoană care m-a atacat nejustificat!", oftează politicianul, de pe banca de rezerve.

Nu-l mai interesează funcţiile publice. Pe moment


Face pe modestul la întrebarea dacă îl mai interesează să candideze la Parlament. Zice că nici funcţiile publice nu-l tentează. De parcă se bat partidele pe el. "Dacă mă întrebaţi azi, o să răspund: «Never»! Asta nu înseamnă cu nu se poate schimba. Eu, ca individ, n-am nevoie de un salariu într-o funcţie publică. Resursele mele financiare îmi permit aşa ceva!", se dă mare "bisnismenul" care figurează de ani buni în primii 50 de milionari ai ţări, potrivit TOP 300 Capital.

Apoi, se lansează într-o ditirambă vizavi de prosperitatea şi progresul României, la care el a pus umărul la nevoie: "Da’ nu pot face aşa ceva de unu’ singur!".

BLUFEAZĂ

"Nimeni n-a pierdut toţi banii la SAFI"


S-a spus că banii liberalilor de la falimentara SAFI s-au aciuat în Libra Bank. Care bancă, straniu, avea cam acelaşi acţionariat ca SAFI. "Nici vorbă de faliment!", sare ca ars Cataramă: "Şi la SAFI şi la Libra am fost acţionarul majoritar. Da’ fără funcţii executive, cu excepţie a câteva luni, la SAFI, după ce a început scandalul!". Scandal de la mijlocul anilor ’90. "N-a fost un proces, ci mai multe. Şi n-au durat un an, ci peste zece... Da’ nu există nicio persoană care să fi pierdut tot!", e justificativ Cataramă, vizavi de mega-afacerea care a fost în avanpremiera FNI-ului lui Vântu: "S-a urmărit debarcarea mea din fruntea PNL-ului! A urmat o campanie de presă. Dacă n-a plecat de la Cotroceni, a fost sigur cu acord de acolo! Că, altfel, nu se putea!".

Tot el recunoaşte, însă, că după doi ani de la declanşarea scandalului SAFI, Emil Constantinescu îl caracteriza drept "cel mai curat om de afaceri".

GARGARĂ

În ’90, avea know-how comunist. Spune că n-a fost securist. S-ar cam însura şi ar cam vrea înapoi în politică. Cine îl crede?


Averea lui Cataramă e de 120-125 milioane de euro. A căzut, nerelevant, de pe locul 44 pe 49, în topul bogaţilor României. Se dă lovit de criză.

"Din 2008, cifra de afaceri a Elvila a scăzut cu 20% în fiecare an. Dacă aş fi avut contracte cu statul poate că dublam cifra de afaceri. Am avut, da’ nesemnificative... Ultimul anul ăsta", recunoaşte patronul fabricii de dormeze.

Revoluţia l-a prins pe Cataramă pe picior mare. Avea bani la teşcherea şi ştia nevoile românilor frustraţi de comunism. "În ’90, rata profitului era de 6.000 la sută! Orice aduceai, vindeai de şase sute de ori mai bine ca în Occident! În comunism, două videouri făceau cât o Dacie. Păi, cât e acum o maşină şi cât Un DVD-player?", îşi dezvăluie know-how-ul Viorel Cataramă.

În ’89, câştiga 5.000 de dolari pe lună


Nu scapă ocazia să se laude că a fost primul care a privatizat o întreprindere de stat. Se ştie cum era atunci, dacă intrai în biroul unui director cu o telecomandă în mână credea că ai telefon prin satelit. "Am privatizat fabrica de mobilă din Beiuş! Aveam bani, că eram director la o firmă belgiană... Câştigam 2.000 de dolari pe luna, plus o diurnă de o sută de dolari pe zi! Conduceam un Volvo şi luam benzină pe bonuri în valută! Atunci mi-am dat seama că sunt bogat!", rememorează o perioadă mişto din viaţă.

"Dacă aş fi fost securist, spuneam!"


Zice că n-a fost securist. Orice prost ştie că, înainte de ’89, cine lucra în comerţul exterior era ori securist, ori plătit pe ştatul de plată al Securităţii. "N-am avut nicio legătură cu Securitatea, în sensul legilor care există de 20 de ani în România", te prosteşte în faţă Viorel Cataramă: "Am fost printre primele persoane verificate de CNSAS! Dinescu, adversar declarat, a spus la Tucă în emisiune că a fost obligat să constate că io n-am nicio treabă cu Securitatea! Ticu Dumitrescu mi-a zis că nici nu mi-au găsit dosarul".

Cât de tâmpit poţi să fii şi să crezi că un om atât de abil ca Viorel Cataramă nu a avut grijă să-şi acopere urmele. "Dacă am intrat în contact cu astfel de persoane? E posibil! Da’ io nu ştiu dacă erau sau nu! Pe aeroport mă controlau la sânge, că fugise unu’ în America şi-l chema ca pe mine!", are Cataramă o inocenţă de vulpe în poiata cu găini. Şi te dă pe spate: "Dacă aş fi fost, aş fi spus!".

"SAFI funcţionează şi azi!"


Rugat să facă o paralelă între SAFI, Caritas şi FNI, scandaluri soldate cu şedinţe la Parchet, Viorel Cataramă se trage de nasturele de la gât. Are o cămaşă-tunică, fără guler, în stilul rubăştii ruseşti clasicizate de Mircea Dinescu.

"Orice discuţie cu procurori, indiferent în ce calitate, este, în opinia mea, stresantă", se foieşte pe scaun Cataramă. De mai bine de o oră nu şi-a schimbat poziţia. Ţine la imaginea sa. Se enervează: "Noi transformăm totu’ în mare corupţie! Ceea ce nu-i corect! La SAFI n-a existat nicio condamnare! Nu se poate face comparaţie între FNI şi SAFI... Funcţionează şi azi, alături de acelaşi fond, FMOA. Care e cotat pe RASDAQ! Nici vorbă de faliment sau că nu-şi plăteşte datoriile!", e vehement Viorel Cataramă în a-şi apăra instrumentul care a lăsat fără economii zeci de mii de români. Care n-au lucrat în comerţul exterior pe vremea lui nea Nicu.

Iubita sa nu l-a tunat, încă


Mai nou, omul de afaceri cumpără pe rupte obiecte de artă şi tablouri. Când te uiţi la el n-ai zice că e înnebunit după pinacoteci. "Arta încântă ochiul şi bucură sufletul", e snob Cataramă. Recunoaşte: "Automat, sunt şi o investiţie".

Dacă a ieşit din vizorul televiziunilor, tabloidele nu l-au uitat. Despărţirea de Adela Surugiu, femeia care i-a făcut un băieţel şi care i-a stat alături 17 ani, şi recenta sa relaţie cu esteticiana Adina Alberts l-au menţinut, cât de cât, în atenţie. "Eu am custodia copilului. E o decizie definitivă. Nu a luat amploare că n-a fost scandal. Am vrut să ferim copilul", expediază subiectul.

De mai bine de un an, fantele de vârsta a doua coabitează cu ultima sa cucerire. L-a tunat sau nu doctoriţa inimii sale? Măcar un implant de păr, ceva? "Nu!", tună Cataramă, cam deranjat de întrebare.

Are planuri, dar nu vrea să le spună


Nu vrea să spună dacă o va duce pe Adina în faţa altarului. "Dacă e interes, vă anunţ. Deciziile se iau într-un moment şi se fac publice în altul! Acel moment n-a venit", lasă de înţeles tomantecul becher că se va lăsa cu strigatul darului.

Elegant, Viorel Cataramă are butoni cu monogramă şi pantofi ciocaţi, la modă. Ceasul, evident din aur, că doar nu e doar spoială, e un IWC Schaffhausen.

Mai nou, sponsorizează spectacole, finanţează biserici şi spitale. "Am încercat s-o fac cât mai discret. Nu e neapărat filantropie, ci chiar o chestie egoistă. Ma simt bine!", dezvăluie Cataramă ce se află în spatele mecenatului său.

La plecare, după ce camera de filmat s-a oprit, Viorel Cataramă se insinuează: "S-ar putea să aveţi o surpriză. Să ies din conul de umbră cât de curând!".

PSD-ul iese din discuţie, la liberali, cât jupân e Antonescu n-are voie, PC-ul e o glumă proastă şi cu ungurii nu vorbeşte aceaşi limbă. Ar mai fi doar o variantă.

CATARAMĂ ŞI VECINII SĂI

Are o barcă normală. De opt locuri


Habar n-are cât costă produsele de bază din magazine: "Nu cred că io trebuie să ştiu cât costă oul, pâinea sau kilu de lapte!", e sincer miliardarul care are locuinţe şi în Dubai şi la St. Moritz. Unde locuieşte? "Depinde! În principiu, la Snagov. Cu barca, fac cinci-şapte minute până la Patriciu. Până la Videanu doar trei. Da’ n-am vecini apropiaţi, persoane cunoscute! Am şi eu o barcă normală, de opt locuri, bună pentru lacul ăsta", intră în detalii locative rezidentul de Snagov.
"Mi-am luat Ferrari Scaglietti, că e singura maşina sport în care încap! Mi-am luat Maybach 57, ca să-l conduc io. Gigi Becali are Maybach 62, cu o juma’ de metru mai lung. Mai am şi un Porsche Cayenne."
VIOREL CATARAMĂ, milionar român

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...