06 ianuarie, 2013

Cine o fi Ga Pro CO

"Combinatul Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti funcţionează acum cum nu a funcţionat în toată istoria lui"


Email Imprimare PDF


Combinatul Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti a reuşit, în aceste vremuri de grea încercare pentru mediul de afaceri, să realizeze investiţii de sute de milioane de lei, să ofere locuri de muncă şi, totodată, să determine creşterea bugetului de stat, prin plata taxelor şi impozitelor.
Din ruinele fostului Azochim, societatea Ga-Pro-Co Chemicals a realizat un complex care fabrică, în prezent, îngrăşăminte chimice la cele mai înalte standarde. Criza ecomonică a pălit în faţa profesionalismului şi seriozităţii specialiştilor de la Ga-Pro-Co Chemicals, care au ştiut care sunt paşii de urmat pentru a menţine firma în topul celor mai performante societăţi comerciale din judeţ. În ciuda problemelor cu care s-au confruntat în decursul anilor, cei de la combinat au demonstrat că priceperea şi tenacitatea în acest domeniu, al industriei îngrăşămintelor chimice, duc la produse de cea mai bună calitate care, acum, îşi au clienţii pe întregul mapamond.

"Avem cea mai mare producţie de amoniac din 1974 încoace"
Interviu cu ing. Marin Terpeziceanu, director general al Ga-Pro-Co Chemicals SA Săvineşti

Redactor: Aţi trecut prin perioade dificile, iar acum, din câte se pare, vă merge foarte bine. Cum reuşiţi să treceţi peste toate problemele?
Marin Terpeziceanu, directorul general al Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti: Investiţiile într-o tehnologie modernă ne-au ajutat să trecem peste perioadele dificile. Unitatea a fost pentru o lună, între 11 martie şi 11 aprilie, oprită, din cauza conjuncturii nefavorabile cu gazele naturale şi cu desfacerea. În toată această perioadă, am efectuat lucrări de reparaţii pe toate instalaţiile de amoniac, uree, acid azotic şi azotat de amoniu. Instalaţiile au fost repornite în zilele de 12 şi 13 aprilie. La ora actuală, instalaţia de amoniac are o producţie de 875 - 880 de tone, cea mai mare din istoria ei din 1974, de când s-a pornit. Tot la instalaţia de amoniac s-a finalizat şi investiţia care a constat în modernizarea instalaţiei de recuperare a hidrogenului din gazurile purje, care a dus la recuperarea a unei cantităţi de cel puţin 20 - 25 de tone de amoniac pe zi. Instalaţia de uree funcţionează la limita de 840 de tone pe zi, iar instalaţia de îngrăşăminte lichide poate să livreze până la nivelul de 1.250- 1.300 tone de îngrăşăminte lichide pentru export. Producţia de urere şi cea de îngrăşăminte lichide merge la export. Instalaţia de azotat de amoniu funcţionează parţial şi pe granulare de azotat de amoniu pentru piaţa internă, piaţă care începe să dispară pentru că deja vegetaţia câmpului este destul de avansată. Investim în instalaţia de cogenerare care va produse energie electrică şi aburi. Noi aici consumăm în jur de 20 - 22 de megawaţi pe oră şi, de asemenea, şi balanţa de abur în unitate este deficitară, cazanele care erau odată aici, pe vremea Azhochim-ului nu mai sunt. Eu am venit în 2006, am găsit în stânga ruine, în dreapta ruine. Acum este o unitate care funcţionează. Nu e totul perfect, dar ce funcţionează, funcţionează în siguranţă. Se scot investiţiile dacă afacerea are continuitate. De la 1 ianuarie 2015, vor dispărea combinatele dacă nu respectă condiţiile de mediu. Dacă totul se face controlat şi în siguranţă, totul este în regulă. La ora actuală, instalaţia de hidroliză de la instalaţia de uree este în probe tehnologice pentru ca unitatea să se poată încadra în condiţiile impuse de Mediu conform autorizaţiei de funcţionare. Să sperăm că va merge desfacerea şi că instalaţiile nu o să ne creeze probleme.
Red.: V-aţi mai confruntat cu incidente tehnologice?
M.T.: Probleme de genul acesta au mai fost. S-a întâmplat chiar săptămâna trecută, când am avut o cădere parţială la o instalaţie, ce a durat 10 - 12 ore, dar s-a remediat. Instalaţiile fiind complicate; se mai întâmplă să se mai şi strice.

Produsele Ga-Pro-Co Chemicals sunt căutate în Europa, Africa şi Asia

Red.: Piaţa externă este primitoare pentru produsele Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti?
M.T.: 99,9 la sută din produsele pe care le fabricăm merg la export. Proprietarul Inter Agro ne asigură gazele naturale şi energia electrică. Practic e marfa Inter Agro. În general, exportăm în Africa, Egipt, India, Pakistan, dar şi în Europa. Spre exemplu, îngrăşămintele lichide se livrează în Franţa şi Germania. În alţi ani fabricam şi nitrocalcar, dar deocamdată nitrocalcarul nu mai este solicitat. Cea mai căutată la export este ureea. Piaţa externă a început să se revigoreze, în sensul că preţul la uree a început să crească. Sunt zvonuri că începe să crească datorită părţii chineze care nu mai livrează în zona sud-estică a Asiei şi atunci noi venim la concurenţă cu marfă de pe piaţa românească. Instalaţiile sunt într-o stare bună de funcţionare. Practic, această funcţionare este cea mai bună din istoria unităţii. Acum să dea Dumnezeu să ţină mult. La noi, producţia de amoniac este excedentară, iar 10 - 15 la sută merge în Inter Agro, la alte combinate unde este deficit de amoniac. Pe plan local, însă, vindem cu sacul. Nu merge, nu are lumea bani. Dacă avem o încasare de 1.000 - 1.200 de lei pe lună...
Red.: Cum sunt preţurile produselor Ga-Pro-Co Chemicals exportate, ţinând cont că şi cheltuielile de producţie sunt mari?
M.T.: Se ştie că fondurile de salarii de la noi faţă de piaţa externă sunt mult mai mici şi, pe undeva, costurile de producţie sunt mai mici faţă de Rusia, spre exemplu. Adevărul este că în Europa nu se prea face producţie de îngrăşăminte. Europa este dependentă de Rusia, de acolo se importă gaz. Şi extracţia de gaze, ca producţie totală, a scăzut. Suntem obligaţi tot timpul să luăm gaze din Rusia. Deocamdată ne merge bine, instalaţiile funcţionează bine, nu avem probleme.
Red.: Patronul Grupului Inter Agro, Ioan Niculae, a anunţat, la începutul anului, că va închide toate combinatele din ţară. Ce s-a întâmplat, de fapt?
M.T.: Închiderea combinatelor a fost o variantă din cauza faptului că preţul gazelor naturale era foarte ridicat ajungând la 300 de dolari pe mia de metri cubi. Ori în condiţiile acestea, costurile de producţie erau foarte mari, producţia era necompetitivă şi atunci a fost luată ca alternativă închiderea combinatelor. Poate una din condiţiile pentru care ne-am oprit pe data de 11 martie a fost şi scăderea pieţei, preţul mare al gazelor naturale, a fost şi perioada de iarnă. Acum se pare că piaţa începe să-şi revină. Noi suntem legaţi de piaţă. Dacă piaţa merge, sarcina noastră este să avem grijă de instalaţii, să fie în stare bună de funcţionare, să fie competitive.
Red.: Ce spuneţi de preconizata creştere a preţurilor gazelor naturale şi ale electricităţii?
M.T.: Da, se preconizează o creştere importantă a preţurilor gazelor naturale şi ale energiei electrice şi atunci nu ştim ce va fi. Vom trăi şi vom vedea.
Odată cu creşterea preţurilor la gaze şi energie vor creşte şi preţurile celorlalte mărfuri de care avem nevoie. Câţiva ani de acum încolo va mai merge industria de îngrăşăminte, mai târziu nu mai ştim. Pe partea de îngrăşăminte, în perioada iunie - august este una mai grea pentru că acum piaţa internă este moartă. Din august, septembrie o să se reia. Înainte, în această perioadă se făceau revizii, dar acum nu mai e cazul pentru că le-am făcut în martie.
Red.: Cum le va merge salariaţilor, în acest an? Vor fi scăderi sau majorări de lefuri?
M.T.: Începând de la 1 mai am luat decizia să dăm tichete de masă angajaţilor şi preconizăm şi o creştere a salariilor, în funcţie de conjunctură.
Personalul unităţii este în jur de 750 de persoane, se mai fac angajări, mai mult completări: mai pleacă cineva, mai vine altcineva, este o fluctuaţie de 1 - 2 la sută, chiar mai puţin. Avem şi un sindicat puternic, drepturile salariaţilor fiind reprezentate de către Gheorghe Moşu.



Ruinele Azochim - transformate într-un combinat funcţional

"Ga-Pro-Co Chemicals SA Săvineşti este o societate cu caracter privat, înfiinţată în anul 2005, având drept asociaţi firmele Raffinachem Limited şi Viromet SA. Combinatul deţine instalaţii chimice pentru producerea de substanţe chimice anorganize de bază: gaze - amoniac şi acizi - acid azotic şi instalaţii chimice pentru producerea îngrăşămintelor chimice (simple sau complexe) pe bază de fosfor, azot sau potasiu: uree granulată, azotat de amoniu/nitrocalcar, îngrăşăminte lichide (UREAN). Ga-Pro-Cho Chemiclas a luat fiinţă în urma achiziţionării activelor ce au aparţinut societăţii Azochim, prin licitaţie publică de la AVAS. Activele au constat în clădiri, construcţii speciale şi echipamente (instalaţii, echipamente tehnologice, utilaje, aparate). Pe amplasamentul societăţii, fabricaţiile care au constituit obiectul de activitate al fostei Azochim SA, au fost sistate din anul 2000. În perioada 1995 - 2000, instalaţiile existente pe platformă au funcţionat sporadic, doar câteva luni pe an. În anul 2005, după preluarea activelor de către Ga-Pro-Co Chemicals SA, au fost reluate lucrările de modernizare, reparaţii şi revizii pentru instalaţiile de amoniac, uree granulată, UREAN şi instalaţiile conexe acestor fabricaţii, apă demineralizată II, instalaţia de apă recirculată Hammon. Pe lângă aceste obiective care funcţionează direct în cadrul Ga-Pro-Co Chemicals SA, pe amplasamentul societăţii mai există şi instalaţia de fabricare a acidului azotic, instalaţia de fabricare a AN/CAN, achiziţionată integral de la Azochim SA prin licitaţie publică şi de la Rafinăria Astra Romana SA Ploieşti, pe bază de contract. De asemenea, mai există şi atelierul de ambalare (inclusiv depozit vrac), instalaţia de demineralizare, clclul de răcire I - III, compresoare de amoniac, tanc de depozitare amoniac TK 251, CFU - linii industriale în lungime construită de 20.440 metri, garaj auto, asimilări. De la preluarea activelor, Ga-Pro-Co Chemicals SA s-a preocupat intens de repunerea în funcţiune a instalaţiilor oprite în anul 1995 pentru a fi retehnologizate secţiile de amoniac şi ureee granulată. Totodată, pentru a se încadra în indicatorii prevăzuţi de autorizaţia de mediu şi a Apelor, s-a trecut la realizarea investiţiei aflată în prezent în probe tehnologice. În scopul asigurorii independenţei energetice a societăţii, s-au demarat procedurile pentru realizarea unui nou obiectiv ", a declarat ec. Neculai Puşcaşu, directorul economic al Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti.



Program de investiţii al Ga Pro Co Chemicals pentru perioada 2011 - 2012

Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti investeşte întehnologie modernă în mod continuu, astfel încât, până în anul 2014, investiţiile vor ajunge la suma de 119,5 milioane de lei.
- instalaţia de hidroliză de la Secţia Uree Granulată  - 15.673.810 lei
- rezervor pentru îngrăşăminte lichide de 5.000 metri cubi şi traseu UREAN - 1.350.000 lei
- modernizare la instalaţia AN/CAN (instalaţia de cântărire, instalaţia de sitare, alte obiective) - 1.380.000 lei
- instalaţia de însăcuire mobilă - uree granulată - 680.000 lei
- centrală de cogenerare - 72.765.303 lei
- modernizare linii ferate (CFU) - 1.050.000 lei
- modernizarea instalaţiei de acid azotic pentru programul de conformare privind protecţia mediului - 13.760.000 lei
- modernizarea turnurilor de răcire de la instalaţia Hammon aferentă instalaţiilor de amoniac şi uree - 5.500.000 lei
- cântar electronic CFR - 250.000 lei
- realizarea unui bazin de omogenizare cu o capacitate de 6.000 metri cubi pe traseul de evacuare a apelor uzate - 2.193.000 lei
- reducerea poluanţilor specifici apelor uzate pentru încadrarea indicatorilor de calitate a apelor uzate evacuate din societate - 1.204.000 lei
- diverse dotări, aparatură de măsură şi control, pompe, ventilatoare, mijloace de transport - 550.000 lei

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...