06 ianuarie, 2013

Ce a mai rămas din industria chimică de la Turda

 

Turda, orasul otravit cu mercur si insecticide 

 
Zone intregi din orasul Turda sunt contaminate cu mercur si insecticid, dupa ce uzina chimica din oras a fost dezafectata si demolata. Oamenii care cauta acum fier vechi in zona sunt expusi riscului de a se imbolnavi.
Uzina Chimica Turda a fost demolata si dezafectata in 2001-2002, dupa ce a fost cumparata de un om de afaceri arab, care a valorificat metalul vechi. Insa tone de substante periculoase au ramas ingropate in pamant, iar de 21 de ani polueaza mediul, arata un documentar realizat de Antena 3.

In pamant au ramas in jur de 4,5 tone de mercur si alte 90 de tone de substante toxice si inflamabile. Printre ele exista si insecticid pe baza de hexaclor ciclohexan, o substanta foarte toxica. Mercurul este vizibil la suprafata pamantului, in zona ruinelor, desi viceprimarul orasului, Mircea Irimia, sustine ca poluarea nu a iesit la suprafata.

"Este o problema de contaminare, exista o problema in subteran, dar nu a dat afara, nu a ajuns la suprafata. Nu a contaminat nici raul Aries, nici reteaua de apa potabila", a declarat viceprimarul, duminica, la Antena 3, contrazicand imaginile din documentar, care arata copii care se joaca in balti de mercur si care spun chiar ca au mancat mercurul.

Acesta adauga ca un control al echipelor de la ISU si de la Apele Romane nu a identificat mercur in apa, desi acesta este vizibil in imaginile prezentate, la suprafata pamantului. "Este regretabil ca nu este protejata aceasta zona de detinatorul de drept", sustine Irimia.

Viceprimarul nu neaga ca problema exista, insa sustine ca aceasta persista inca de la Revolutie si ca este de datoria proprietarului sa intretina zona. "Stiam tot ce se intampla acolo. (...) Situatia aceasta nu reprezinta Turda, Turda este un oras frumos, curat, in plina dezvoltare. Mi s-ar fi parut normal ca televiziunea sa vina sa bata si la usa administratiei locale sa puna intrebari. Zona contaminata este in zona industriala, in zona periferica", a mai declarat viceprimarul.

In prezent, in zona se efectueaza decontaminarea, de catre o firma contractata de statul roman. Lucrarile vor costa in jur de 40 de milioane de euro.

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...