08 ianuarie, 2013

Rafinăria Pitești

OMV Petrom închide definitiv rafinăria Arpechim Piteşti



Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis ieri închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să plătească salariaţilor ce vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro, se arată într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei", se menţionează în sursa citată.

Totodată, oficialii companiei spun că investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare, având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite.

"În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate", se mai menţionează în comunicat.

Potrivit lui Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare, cele două opţiuni evaluate pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea.

Încercări nereuşite de vânzare

"Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. În plus faţă de provocările economice fundamentale - rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare - mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare", a precizat oficialul Petrom.

Conform reprezentanţilor Petrom, este de aşteptat ca în Europa capacitatea totală de rafinare să fie redusă în mod semnificativ în anii următori pentru adaptarea la condiţiile de pe piaţă. România se caracterizează, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare.

În 2010, rata totală de utilizare a capacităţilor de rafinare a fost de circa 40%, în condiţiile în care au funcţionat numai 4 rafinării din totalul de 10 aflate în anii trecuţi în operare.

"Având în vedere contextul şi perspectivele pe termen mediu şi lung pentru segmentul de rafinare în România şi la nivel internaţional, caracterizate de un nivel foarte scăzut al marjelor şi de excedentul de capacitate, Arpechim a funcţionat, în 2010, în funcţie de necesităţi. Operarea flexibilă a activelor din rafinare, cu Arpechim închisă din motive economice circa 9 luni şi optimizarea activităţii de aprovizionarea au contribuit remarcabil la îmbunătăţirea rezultatelor pentru R&M (rafinare şi marketing, n.r). Decizia nu va avea un impact negativ asupra aprovizionării pieţei de carburanţi din România", se mai arată în sursa citată.

Situată într-o arie industrială din sudul României, în apropierea oraşului Piteşti, Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an. Arpechim a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic; prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...