06 ianuarie, 2013

CC Borzești băgat la grămadă cu firmele acaparate de VUZA

Planuri referitoare la construcţia unui ansamblu industrial care să prelucreze resursele de materii prime din aceasta parte a Moldovei au existat încă din timpul domniei regelui Carol al II-lea în anii 1930, dar vitregiile vremii, care au culminat cu cel de-al doilea război mondial, au amânat aplicarea lor. Au trebuit să treacă peste două decenii ca autorităţile să decidă valorificarea bogatelor zăcăminte de sare şi alte materii prime din zona.


Actul de infiintare al Combinatului Chimic Borzeşti a fost semnat în anul 1954 când a fost decisă înfiinţarea Uzinei de Sodă Caustică Electrolitică. În 1956 au început lucrările de construcţie iar în anul 1959 au intrat în funcţiune primele obiective: fabrica de oxigen, instalaţiile producătoare de detoxan şi monoclorbenzen. În anul 1960 a intrat în funcţiune uzina de sodă caustică, cu instalaţiile: electroliza cu diafragmă, clor lichid, acid clorhidric, evaporare-topire împreună cu instalaţiile pentru fabricarea clorurii de var şi a hexacloranului. Si atunci, la fel ca si astăzi, materia prima de baza era soluţia saturata de clorură de sodiu (saramură).


Anii următori au completat structura principalelor două fluxuri tehnologice: fluxul produselor clorosodice şi derivate şi fluxul produselor organice de sinteză în cadrul căreia s-a evidenţiat linia acetilenă-policlorură de vinil. Gama de produse fabricate s-a dezvoltat continuu, incluzând treptat, si alte produse clorosodice, cloruri anorganice, solvenţi organici, mase plastice, alchilamine produse de sinteză organică, pesticide şi gaze tehnice.
În anul 1990 Combinatului Chimic s-a separat ca unitate distinctă din Combinatul Petrochimic de pe platforma din Borzeşti, iar în 1991 s-a transformat in societatea comercială pe acţiuni sub denumirea de CHIMCOMPLEX S.A. BORZEŞTI.
Perioada de după 1990 şi până în prezent a fost marcata de exerciţiul economiei de piaţă. Societatea a parcurs mai multe etape de restructurare a activităţii, de retehnologizare şi modernizare a capacităţilor ramase în funcţiune.
Din anul 1996 produsele clorosodice (soda caustică, clorul, acidul clorhidric şi hipocloritul de sodiu) au început să fie fabricate în cadrul complexului tehnologic Soda M, bazat pe tehnologia cu membrană schimbătoare de ioni – cea mai nouă în domeniu. Aceasta investitie a reprezentat la acea dată cea mai mare investiţie din industria chimică românească de dupa anii ‘90.


Cel mai important eveniment care a marcat evolutia de după 1990 a societăţii il constituie semnarea, în ziua de 9 iunie 2003, a contractului de privatizare a societăţii, eveniment care a însemnat nu numai schimbarea formei de proprietate ci şi intrarea CHIMCOMPLEX SA BORZEŞTI în Grupul S.C.R., alături de alte firme importante ale acestui Grup: Someş Dej, Sinterom Cluj-Napoca, Contactoare Buzău, Iaşitex Iaşi, Novatextile Bumbac Piteşti, Uzuc Ploieşti şi Caromet Caransebeş.

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...