08 ianuarie, 2013

Alții de departe interesați de Dej

Chinezii, interesaţi din nou de combinatul Someş Dej



După negocierile eşuate cu grupul chinez AVIC International, o altă companie din China
şi-a arătat interesul pentru Combinatul de hârtie şi celuloză Someş Dej.

 
 


  • Someş Dej SA a cerut insolvenţa din cauza datoriilor mari acumulate / foto Eugen Olariu
    Someş Dej SA a cerut insolvenţa din cauza datoriilor mari acumulate / foto Eugen Olariu
    
    
Conducerea Someş Dej SA a cerut, în 3 decembrie, intrarea în insolvenţă, după ce afacerile producătorului de celuloză şi hârtie au scăzut semnificativ, iar datoriile au atins sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Compania a intrat în declin, treptat, în anul 2011 înregistrând, conform bazei de date a Ministerului Finanţelor Publice, pierderi de 11.220.294 lei şi datorii de 96.009.063 (aproximativ 22 de milioane de euro). Anul trecut a debutat pentru muncitorii de la combinatul de celuloză şi hârtie din Dej cu concedieri în masă, iar în prezent se desfăşoară doar activităţi de mentenanţă la fabrica ce oferea în trecut mii de locuri de muncă pentru dejeni.

Negocierile cu grupul AVIC International, controlat de statul chinez, au fost derulate în 2010, iar potrivit discuţiilor care au avut loc atunci, compania urma să contribuie cu două treimi din investiţiile de 500 de milioane de euro pentru producţia de celuloză şi să angajeze 2.900 de oameni.

AVIC International şi grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), care controlează fabrica Someş Dej, au semnat în octombrie 2010 un memorandum ce prevede investiţii de 500 de milioane de euro în producţia de celuloză, în intervalul 2011-2014. Părţii române îi revenea obligaţia de a investi 150 de milioane de euro, potrivit conducerii SCR, iar chinezii urmau să investească, până în 2014, 350 de milioane. Memorandumul a fost semnat la Beijing, în baza unui parteneriat public-privat între Guvernul Chinei şi Someş Dej, conform SCR. Partea chineză a fost reprezentată de un vicepreşedinte al AVIC şi de un reprezentant guvernamental, iar din partea română au participat Ştefan Vuza, preşedintele SCR, doi directori executivi ai grupului, şi primarul municipiului Dej, Costan Morar. Acordul a fost semnat în prezenţa ambasadorului României în China, Viorel Isticioaie-Budura.

Însă, în final, negocierile au eşuat. Cornel Itu, deputat PSD şi unul dintre cei care au făcut demersuri pentru preluarea fabricii de către compania chineză, a explicat pentru ZIUA de CLUJ care sunt motivele care au dus la eşecul negocierilor. "Guvernul chinez trebuia să îşi dea acordul final pentru acel contract. Domnul ambasador Isticioaie-Budura, un om deosebit, a fost trimis la Bruxelles, ca director general pentru Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă din cadrul Comisiei Europene. Postul de ambassador al României în China a rămas vacant nepermis de mult, timp de un an! Astfel, am rămas cu un handicap, pentru că negocierile au rămas să se poarte între un privat, adică domnul Ştefan Vuza şi un guvern, fără a avea şi noi un reprezentant din partea statului român, aşa cum era firesc într-o astfel de situaţie. Din punctul meu de vedere, e vorba de lipsa de deschidere a Guvernului Boc pentru investiţiile chineze. Am sesizat această problemă şi în Parlamentul României. I-am scris lui Baconschi (ex- ministrul Afacerilor Externe, n.red.), i-am scris şi lui Boc. Au dus în sudul ţării toţi investitorii din China", a spus Cornel Itu. Însă deputatul din Dej a dezvăluit că o altă companie din China şi-a arătat de curând interesul pentru a investi în combinatul de celuloză şi hârtie. "A fost, în această toamnă, o delegaţie a Prefecturii Cluj şi a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj în China. Am fost sunat apoi, şi mi s-a spus că există interes din partea unei alte companii decât AVIC pentru Someş Dej. Trebuie făcute demersuri pentru a avea negocieri reuşite. Acum avem şi ambasador în China, pe domnul Romulus Doru Costea, acreditat din martie 2012, astfel că şansele sunt mai mari acum. Ambasadorul are un rol cheie în astfel de delegaţii privind relaţiile comerciale", a declarat Cornel Itu.

Primarul municipiului Dej, Costan Morar, care a participat la delegaţia din octombrie a Prefecturii şi a CJ Cluj în China, a confirmat că o companie şi-a manifestat interesul pentru combinatul de celuloză şi hârtie. "Cu toate acestea, suntem rezervaţi şi precauţi în declaraţii, pentru că şi în cazul AVIC credeam în procent de 90% că se va face investiţia, şi iată că nu a fost aşa. Totuşi, pot să vă spun că în maxim doi ani va demara la Someş Dej o investiţie pe celuloză. Avem zonă de exploatare, avem resurse umane, apa necesară şi tot ce înseamnă lemnul necesar pentru o astfel de investiţie", a arătat Costan Morar.

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...