28 martie, 2013

De ce le e frică celor de la Oltchim, nu scapă

Documentul prin care administratorul judiciar cere CONCEDIERI la OLTCHIM. Angajații au blocat de mai multe ori DN 64

 


Firma Rominsolv, coordonată de avocatul Gheorghe Piperea, a trimis conducerii Oltchim o circulară prin care cere reducerea cheltuielilor cu salariile de la 3,2 milioane de euro, la 2 milioane de euro, ceea ce ar presupune practic concedierea a peste 1.200 de angajaţi.

Mihai Diculoiu, liderul "Sindicatului LIber Oltchim", a contestat însă această circulară, pentru că nu fusese discutată cu reprezentanţii salariaţilor. În prezent sunt proteste la Oltchim. Mâine ar trebui să se alăture protestatarilor şi membrii sindicatului Unirea, de pe platforma Arpechim Piteşti.

Pentru prima oară s-a vorbit oficial despre concedieri la Oltchim. Varujan Vosganian a menţionat într-un interviu acordat Agerpres că personalul va trebui ajustat până la numărul de angajaţi necesar pentru a asigura 50% din capacitate.

Protestatarii de la Oltchim au blocat DN64


În a doua zi de proteste la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea peste 300 de muncitori au blocat Drumul Naţional 64 Rm Vâlcea – Drăgăşani. Traficul a fost paraliza mai bine de două ore. Pentru ca jandarmii să nu intervină în forţă şi să-i împrăştie protestatarii s-au învârtit în cerc pe o trecere de pietoni.

“Ce nu este interzis este permis. În lege nu scrie în cât timp pietonii trebuie să traverseze starda" a declarat Cosmin Iordache purtătorul de cuvânt al IJ Vâlcea. Au fost lăsate să treacă doar ambulanele şi maşinile de poliţie. Şoferul unui camion a vrut să forţeze trecerea printre muncitori însă nu a fost lăsat.

"I-am rugat să mă lase să trec pentru că am în camion porci şi se agită de la gălăgie. Au dat cu bulgări de zăpadă în mine, cu pumnii în cabină" a spus şoferul camionului. Muncitori care protestau zgomotos în faţa pavilonului administrativ cu petarde şi vuvuzele, au luat foc în momentul în care au fost anunţaţi că până pe data de 27 martie conducerea societăţii trebuie să prezinte lista celor 1200 de disponibilizaţi. “Să vină Ponta să stea de vorbă cu noi, nu să spună că avem salarii mari. Am salariul 1600 de lei , nu 4000 cât spun ei. M-am săturat şi îmi este ruşine să stau cu mâna întinsă la mama să îmi dea bani din pensia ei", susţine Iordan Badaman, muncitor.


“Până nu se va elabora planul de reorganizare a societăţii nu pot face liste. Eeste ilegal modul cum procedează, n-au discutat nimic cu sindicatele. Trebuie să ştim în ce condiţii se fac disponibilizările. Oamenii au ieşit în stradă pentru că nu şi-au primit salariile şi tichetele de masă din luna decembrie anul trecut", a declarat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber .Sindicatul Liber deschis acţiune în instanţă împotriva administratorilor judiciar Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan cărora le cer plata la zi a salariilor restante dar şi penalităţi de întârziere. Angajaţii au anuţat că vor protesta zilnic între orele 9.00 12.00 până când le vor fi soluţionate revendicările.

Mâine protestatarilor de la Oltchim li se vor alătură şi colegii lor de la Arepchim Piteşti, înjur de 450 de salariaţi vor ven cu nouă autocare la Râmnicu Vâlcea.La proteste nu participă însă sindicatul condus de Corneliu Cernev. De altfel, una din probleme ridicate de protestatari ar fi şi cele 200 de angajări făcute la combinat după ce acesta a fost oprit, pentur ca ulterior să funcţioneze la sub 10% din capacitate. Una din nemultumirile protestatarilor este că soţia liderului sindical ar fi printre cele 200 de persoane nou angajate.
ESTE OFICIAL: Oltchim va începe concedierile. Muncitorii blochează drumuri

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va face disponibilizări, acestea fiind proporţionale cu dimensiunea capacităţii de producţie a combinatului, a spus astăzi a spus ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Se confirmă astfel ceea ce EVZ a scris în repetate rânduri despre faptul că cel puţin 1.000 de persoane urmează să îşi piardă local de muncă la Oltchim, în cadrul unui plan amplu de restructurare.

Combinatul va contracta un împrumut de 10 - 15 milioane euro de la băncile cu care autorităţile negociază în această perioadă putând asigura funcţionarea la o capacitate de 50%, a declarat Volsganian, citat de Agerpres.

Combinatul ar putea lucra la 50% din capacitate

Ministrul a completat că "discuţiile cu băncile continuă, iar în situaţia în care am putea obţine de la băncile creditoare un împrumut de 10 - 15 milioane euro, în baza negocierilor cu traderii, am putea creşte capacitatea de producţie la peste 50%, ceea ce ar însemna şi păstrarea unui număr important din salariaţii de pe platformă".

În prezent, combinatul are 3.400 de angajaţi.

Decizia privind restructurarea de personal va fi luată de administratorii judiciari, care au purtat deja discuţii cu sindicatele, a mai spus ministrul.

"Administratorii judiciari caută şi formule de a asigura salarii compensatorii. Disponibilizările vor fi proporţionale cu capacitatea de asigurare a funcţionarii combinatului. Personalul care va fi păstrat la Oltchim este superior procentual capacităţii de producţie pentru că există, spre exemplu, şi personalul administrativ. Dacă avem o capacitate de producţie de 50%, procentul personalului păstrat este mult mai mare. Dar pentru a păstra întreg personalul ar trebui să existe o capacitate de producţie de 80%", a afirmat Varujan Vosganian.

De asemenea, oficialul a precizat că administratorul judiciar şi cel special negociază cu furnizorii de materie primă şi cu beneficiarii pentru a ajunge la o capacitate de producţie cât mai ridicată.

Adunarea Generală a Acţionarilor Oltchim Râmnicu Vâlcea l-a desemnat, în 14 martie 2013, pe Bogdan Nicolae Stănescu administrator special al societăţii, la propunerea Ministerului Economiei.

Administratorul special va desemna conducerea interimară a companiei, iar contractul de management privat la Oltchim poate fi încheiat de către Adunarea Creditorilor din 15 aprilie 2013.

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...