15 mai, 2010

Băncile dau afară din casă 50 de români pe zi

În primele trei luni din 2010 , bancherii şi statul au scos la vânzare 6.630 de proprietăţi

Harta executărilor silite. Băncile dau afară din casă 50 de români pe zi



Ziarul Gândul vă prezintă în premieră situaţia caselor şi terenurilor executate silit de bănci, Fisc şi AVAS în primele trei luni ale anului.



Anul acesta, nu numai bancherii au dat undă verde la executarea silită a rău-platnicilor cu restanţe la credite, ci şi statul, care a scos la vânzare bunurile datornicilor cu întârzieri la plata taxelor şi impozitelor. Astfel, în primele trei luni, băncile şi statul - prin Fisc şi Agenţia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) - au executat silit 6.630 de case şi terenuri, din care 4.351 au fost numai proprietăţile scoase la licitaţie de către bănci, adică aproximativ 50 de cazuri pe zi, arată datele obţinute de Gândul de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).



"Lucrurile s-au agravat faţă de anul trecut: astfel, în primul trimestru din 2009, băncile şi statul au scos la vânzare 4. 561 de asemenea proprietăţi, 3.750 fiind executările silite făcute numai de bănci", a declarat pentru Gândul Adrian Nica, purtătorul de cuvânt al ANCPI. Rezultă astfel că per total, băncile, Fiscul şi AVAS au scos la vânzare cu 45% mai multe case şi terenuri în primele trei luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.



Cifrele executărilor, ţinute la secret de bancheri



Se scoate astfel la lumină unul dintre "secretele" bine păstrate de bancheri, dar şi de executorii bancari şi de avocaţii implicaţi în asemenea procese. De fiecare dată când au fost întrebaţi de numărul executărilor silite, majoritatea bancherilor au evitat să răspundă în cifre, subliniind faptul că ei fac tot posibilul pentru a nu se ajunge la această situaţie gravă. În practică, însă, de la sfârşitul anului trecut, aproape toate băncile au publicat pe propriile site-uri mii de anunţuri de vânzare a apartamentelor, vilelor şi terenurilor scoase la licitaţie în urma executărilor silite. Sunt chiar şi bănci care postează şi fotografii ale proprietăţilor, ca să fie sigure că reuşesc să scape de proprietăţile în care şi-au blocat banii.



De exemplu, pe site-ul Leumi Bank, una din proprietăţile scoase la vânzare este un apartament cu două camere, de 57 de metri pătraţi, situat în sectorul 3 al Capitalei, pentru care executorul bancar cere aproximativ 89.000 de euro, acesta fiind preţul de pornire. Şi Raiffeisen Bank are o listă de proprietăţi scoase la vânzare, postate pe site-ul propriu. Una dintre ele este un apartament de o cameră situat în Piteşti, de doar 14,5 mp, care urmează să fie scos la licitaţie la un preţ de pornire de 32.000 de lei (fără TVA). Şi site-ul BCR este plin de oferte similare, atât case cât şi terenuri, situate în toată ţara. De exemplu, la sfârşitul acestei luni, banca va scoate la vânzare un teren de aproape 14.000 de mp, situat în judeţul Bistriţa-Năsăud, la un preţ de pornire de peste 73.000 de euro.



Top judeţe cu cele mai multe executări silite



De departe, Timiş este judeţul cu cele mai multe executări silite demarate de bănci în primul trimestru din 2010, cu 265 de asemenea acte înregistrate la nivelul birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară. Pe locul următor se află Clujul, cu 235 de somaţii, urmat de Arad, cu 210 acte. La polul opus, judeţele cu cele mai puţine executări silite sunt Tulcea (24), Dâmboviţa (25) şi Vaslui (30). În ciuda miilor de anunţuri de vânzare, interesul din partea cumpărătorilor este scăzut, astfel că mai puţin de 10% dintre bunurile executate silit sunt cumpărate la licitaţii, au declarat pentru Gândul surse bancare. "Piaţa imobiliară merge foarte greu, iar cererea este foarte redusă. În realitate, ar fi de vânzare şi mai multe proprietăţi, dar nu ar avea cine să le cumpere, pentru că piaţa nu e lichidă", au explicat acestea. Cât despre sumele pe care băncile reuşesc să le obţină la licitaţii, sursele bancare citate spun că este greu de precizat un preţ mediu corect pe timp de criză, în condiţiile în care se încheie puţine tranzacţii. "Înainte de criză, scoteam cam 50% din preţul real, însă acum, pentru că nu există o piaţă, e greu de spus un preţ real", au adăugat acestea.



În lipsa unor date oficiale privind situaţia executărilor, au fost şi voci care au avansat cifre ce arată o explozie a numărului de executări silite. În luna martie, s-a vorbit chiar de o bancă din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silită, dintr-un total de 100.000 de persoane fizice la nivel naţional.



2,7 miliarde lei, restanţele de peste 90 de zile



În martie, restanţele mai mari de peste 30 de zile înregistrate la creditele contractate de persoanele fizice totalizau 3,62 miliarde de lei, arată datele Băncii Naţionale a României. Din această sumă, 2,69 miliarde de lei, adică 74% din totalul restanţelor, au reprezentat întârzierile mai mari de 90 de zile. Practic, aceştia sunt potenţialii "clienţi" ai executorilor, care se pot trezi fără casă sau teren în urma executării silite de către bancă. "Nici măcar cei care nu au nimic pe numele lor nu scapă. Singurele venituri care nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii sunt ajutorul de şomaj, alocaţiile de stat, indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele de maternitate, precum şi cele acordate în caz de deces, bursele de studii şi diurnele", a declarat pentru Gândul avocatul Marius Vicenţiu Coltuc de la Casa de avocatură Coltuc.



El a explicat şi cum decurge o executare silită mobiliară şi ce drepturi are o persoană în această situaţie. "Dacă în termen de o zi de la primirea somaţiei debitorul nu plăteşte suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, chiar dacă acestea sunt deţinute de un terţ", spune el. Urmează vânzarea bunurilor mobile la licitaţie, însă clientul poate face contestaţie dacă depune o garanţie de 10% din valoarea datorată.



sursa: gandul

Niciun comentariu:

Despre nota la BAK

  Ascultam zilele acestea, conform unui obicei de a avea un post de radio pe recepție, pentru colorarea atmosferei casnice din timpul zile...