18 februarie, 2013

Ce zice guvernul şi ce zice Băsescu

 

Vosganian, despre Oltchim: "Niciun investitor nu va veni dacă salariaţii umblă cu sticla cu benzină să şi-o toarne în cap". Planul B pentru combinat

de Loredana VOICULESCU Publicat la: 18.02.2013 17:17 Ultima actualizare: 18.02.2013 17:21
     
Foto mediafax foto//Liviu Chirica
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că în cazul privatizării Oltchim este nevoie de pace socială, pentru că "protestele alungă investitorii", precum şi de un acord de voinţă politică al PSD şi PNL.
"Nu vreau să fac din Oltchim un show mediatic, la fel ca în toamna anului trecut. Riscăm să dăm Oltchim o dimensiune anecdotică. Este nevoie de o atmosferă sobră şi de reponsabilitate în jurul Oltchim. Niciun investitor nu va veni dacă salariaţii Oltchim, în ziua de salariu, intră în greva foamei, iar alţii umblă cu sticla cu benzină să şi-o toarne în cap", a mai afirmat ministrul Economiei, după întâlnirile avute luni cu reprezentanţii sindicatelor.
 
Vosganian spune că a convenit cu sindicatele o etapizare a măsurilor pe care le va lua Ministerul Economiei în ce priveşte Oltchim. "Am preluat Oltchim în comă, încerc să îl stabilizez", a spus Vosganian.
Care este planul B pentru Oltchim
Pe de altă parte, ministrul Economiei a spus că aşteaptă decizia Comisiei Europene care să indice dacă statul a acordat deja un ajutor de stat Oltchim.
În caz contrar, Vosganian spune că are şi "un plan B" pentru Oltchim. Această variantă presupune o activitate asemănătoare cu cea de lohn.
"Noi avem în vedere un plan B până la primirea ajutorului de salvgardare prin utilizarea unor formule prin care unii beneficiari să ne ofere materia primă în baza căreia să asigure producţia", a precizat ministrul Economiei.

Băsescu, despre Oltchim
Întrebat despre situaţia de la Oltchim, preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că, în opinia lui, angajaţii combinatului au fost minţiţi de autorităţi.
"Oameni minţiţi (...) în primul rând de Guvern, de Victor Ponta, de ministrul Chiţoiu. Aduceţi-vă aminte cum îi anunţau, înainte de alegeri, că va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine şi ei, eu am avut curajul să ies în faţa românilor să le spun cinstit «Nu putem să mai plătim salariile». Ei i-au păcălit, şi-au luat voturile, acum combinatul e în insolvenţă, asta-i viaţa", a susţinut Băsescu.
Reprezentanţii salariaţilor combinatului Oltchim au discutat luni la Bucureşti cu ministrul Economiei Varujan Vosganian şi cu administratorul judiciar, Gheorghe Piperea, între subiectele discutate fiind şi eventualele soluţii pentru plata salariilor restante din decembrie şi ianuarie.
Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a declarat luni că insolvenţa combinatului Oltchim nu exclude şi disponibilizări, dar încă nu se ştie care ar fi numărul de angajaţi care ar urma să fie daţi afară. Reprezentanţii sindicatelor susţin că în contractul colectiv de muncă sunt prevăzute între 6 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechime.
Mai mulţi angajaţi ai Oltchim au fost în greva foamei săptămâna trecută, în semn de protest faţă de neplata salariilor şi faţă de actuala situaţie a combinatului.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii ianuarie acest an.

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...