11 februarie, 2014

Nostalgia după cercetarea științifică de la Olchim...

Câteva aspecte tehnice privind „cazul Oltchim” PDF Imprimare Email





Câteva aspecte tehnice privind „cazul Oltchim” din
perspectiva activităţii de cercetare ştiinţifico-tehnică (aplicativă)

În articolul de faţă voi aborda numai câteva aspecte tehnice care au legătură cu starea actuală a ceea ce a fost odată fala industriei chimice româneşti; şi o fac în cunoştinţă de cauză, din perspectiva unei activităţi căreia i-am dedicat mulţi ani din viaţă – cercetarea ştiinţifico-tehnică (aplicativă).
Puţină lume ştie că produsul cu cea mai însemnată pondere în fabricaţia OLTCHIM-ului a fost (ce ciudat, şi revoltător în acelaşi timp, mi se pare să vorbesc la trecut!) policlorura de vinil-suspensie (PVC-S). Combinatul Chimic (CCh) Râmnicu Vâlcea există din 1967 iar în 1974 lua fiinţă, în incinta sa, Centrul de Cercetări (CC) Râmnicu Vâlcea, subordonat Institutului Central de Chimie şi devenit, după decembrie 1989, institut sub numele de SC INCERCHIM SA. Din 1994, acest institut a fost preluat de către SC OLTCHIM SA Râmnicu-Vâlcea, care l-a înregistrat juridic sub denumirea de Centrul de Cercetare OLTCHIM. Scopul înfiinţării CC Râmnicu Vâlcea era perfecţionarea tehnologiilor din cadrul Combinatului Chimic Râmnicu-Vâlcea, cunoscut pe atunci sub numele de CIPA, adică Centrala Industrială de produse Anorganice. Structura organizatorică iniţială cuprindea două sectoare de activitate – Laboratorul Cercetare PVC şi Laboratorul Piloţi – care reflectau structura de fabricaţie de atunci a Combinatului Chimic, şi anume: policlorură de vinil-suspensie (PVC-S), oxo-alcooli şi produşi organici cloruraţi. La baza acestei producţii era electroliza clorurii de sodiu (NaCl) în soluţie apoasă, valorificând la un nivel superior cea mai importantă resursă naturală a judeţului nostru – sarea. Structura organizatorică menţionată s-a menţinut până după preluarea SC INCERCHIM SA Râmnicu-Vâlcea de către SC OLTCHIM SA Râmnicu-Vâlcea, când locul Laboratorului Piloţi a fost luat de Laboratorul Sinteze Organice.
In condiţiile date, de cele mai multe ori vitrege sub aspectul dotării tehnice şi al salarizării, activitatea CC Râmnicu-Vâlcea şi apoi a SC INCERCHIM SA Râmnicu-Vâlcea a fost una meritorie. Faptul că până mai ieri PVC-S era produsul cu ponderea cea mai importantă în fabricaţia SC OLTCHIM SA se datorează în cea mai mare parte susţinerii acestui sector prin activităţi de cercetare desfăşurate de specialişti şi personal auxiliar din cadrul laboratorului de specialitate. Este de menţionat faptul că acest laborator nu a beneficiat niciodată de un pilot experimental intermediar, absolut necesar în condiţii normale, între laborator şi instalaţia industrială, cercetătorii asumându-şi riscuri enorme prin transpunerea experimentărilor de laborator direct la scară industrială şi, pe deasupra, şi cu condiţia de a nu stânjeni activitatea de producţie curentă. Obiectivele principale ale activităţii de cercetare din cadrul fostului CC Râmnicu-Vâlcea erau următoarele: îmbunătăţirea calităţii producţiei industriale; diversificarea sortimentelor şi obţinerea unor tipuri de produse cu utilizări tot mai specifice; reducerea consumurilor energetice şi de materii prime; reducerea sau eliminarea importurilor de aditivi şi auxiliari prin asimilarea lor în producţia proprie; mărirea productivităţii instalaţiilor de producţie; reducerea poluării şi protejarea sănătăţii personalului muncitor la obţinerea şi utilizarea produselor chimice aflate în profilul de fabricaţie al CCh Râmnicu-Vâlcea.
Astfel, în cazul tehnologiei PVC-S au fost obţinute numeroase îmbunătăţiri între care cele mai importante sunt:
- protecţia anticrustă a autoclavelor de polimerizare a clorurii de vinil (CV) în suspensie cu consecinţa îmbunătăţirii calităţii PVC-S şi a protejării sănătăţii personalului muncitor (nu mai era necesară curăţirea autoclavelor după fiecare şarjă, ci după minimum 25 de şarje, în condiţiile în care clorura de vinil, principala materie primă, s-a dovedit a fi cancerigenă);
- reducerea consumurilor energetice prin adoptarea tehnologiei de şarjare caldă (introducerea apei demineralizate preîncălzită în autoclavele de polimerizare);
- reducerea timpului de polimerizare cu 50-70% şi mărirea productivităţii instalaţiei de fabricare a PVC-S cu 25-40% prin înlocuirea parţială sau totală a iniţiatorului lent peroxid de lauroil (PL) cu unul rapid care se forma in situ şi, ulterior, cu di-2-etilhexil-peroxidicarbonat (DEHPC) produs după o tehnologie proprie în cadrul CC Râmnicu Vâlcea (cu iniţiatorul in situ monomerul recuperat nu polimerizează);
- elaborarea şi aplicarea tehnologiei de demonomerizare a PVC - S (reducerea sub 10 ppm a conţinutului de monomer rezidual, produs cancerigen);
- introducerea iniţiatorului rapid, DEHPC, în autoclavă la temperatura de polimerizare prin injecţie sub presiune de azot ;
- elaborarea unor recepturi (reţete) de polimerizare perfecţionate utilizând diverse combinaţii de agenţi de suspensie şi iniţiatori cu activităţi diferite (lent-rapid) care au asigurat pe de o parte îmbunătăţirea continuă a calităţii PVC-S cu consecinţa menţinerii competitivităţii sale la export, iar pe de altă parte, a permis diversificarea sortimentelor de PVC-S în conformitate cu cerinţele de prelucrare şi de utilizare a prelucratelor finale (PVC-S de uz electrotehnic - 2 sortimente, PVC-S cu densitate mărită, PVC-S de uz alimentar - 2 sortimente - pentru folii şi pentru butelii, PVC-S pentru tălpi de încălţăminte, PVC-S de uz nuclear, PVC-S de uz medical şi biomedical, PVC-S cu greutate moleculară joasă, PVC-S cu greutate moleculară mare, PVC-S pentru panouri transparente etc.).
De asemenea, în colaborare cu ICECHIM Bucureşti au fost elaborate tehnologile de fabricaţie ale unor copolimeri ai CV cu acetat de vinil (pentru discuri fonografice, pentru lacuri şi vopsele etc.).
Au fost elaborate tehnologii proprii, aplicate pe plan intern la obţinerea unor produse valoroase ca microproducţie: pentaclorfenol (PECEFOL), pentoclorfenolat de sodiu (PECEFONA), dialilmaleat (DAM), diverse tipuri de bioxid de siliciu (SiO2) etc. S-au realizat lucrări de cercetare şi în alte domenii: polimeri sulfidici lichizi (PSL, tiocoli), produse clorosodice, polieter-polioli pentru poliuretani (PUR), pesticide, apă oxigenată (H2O2). Un bilanţ general al lucrărilor ştiinţifice şi tehnico-econommice realizate în cadrul CC Râmnicu-Vâlcea, al SC INCERCHIM SA Râmnicu-Vâlcea şi al CC OLTCHIM Râmnicu-Vâlcea din anul înfiinţării, 1974, şi până în anul 2007 inclusiv indică:
- peste 500 de referate de lucrări, rapoarte de experimentare, procese tehnologice şi studii de literatură;
- 310 comunicări şi conferinţe susţinute la diverse manifestări ştiinţifice din ţară (264) şi din străinătate (46);
- 62 de lucrări publicate în reviste de specialitate;
- 132 de brevete de invenţie obţinute;
- 6 teze de doctorat.
Întrucât documentarea este primul pas în abordarea oricărei teme de cercetare s-a pus accent pe realizarea ei sistematică. Fondul documentar acumulat numai în domeniul PVC a depăşit în 1999, anul pensionării mele, 7500 de brevete şi 10000 de articole, cărţi monografii şi enciclopedii.
Încă din anul înfiinţării, CC Râmnicu-Vâlcea a început să organizeze anual o sesiune de comunicări ştiinţifice care an de an a evoluat atât sub aspect cantitativ cât şi sub aspect calitativ. Dacă la debut au participat 60 de specialişti – cercetători şi cadre universitare din domeniul chimiei – şi au fost prezentate 20 de lucrări, în anul 2006 s-au înregistrat 500 de participanţi cu 454 de lucrări iar în 1989 să se atingă recordul absolut: peste 600 de participanţi cu 470 de lucrări! Sesiunea din anul 1991 a fost prima cu participare internaţională (Franţa, Germania şi Israel) atunci înregistrându-se şi o situaţie oarecum curioasă: 168 de participanţi cu 166 de lucrări. In anul 1997 manifestarea a primit girul ştiinţific al Academiei Române şi al Societăţii de Chimie din România, care au devenit şi co-organizatori. In anul 2000 denumirea manifestării s-a schimbat în aceea de Conferinţă Naţională de Chimie, ca o recunoaştere a eforturilor organizatorice pentru buna desfăşurare a ei şi a exigenţelor de participare impuse. Tot atunci s-a luat hotărârea ca această manifestare să se desfăşoare din doi în doi ani şi nu anual ca până atunci, măsură impusă de problemele organizatorice ridicate de tot mai numeroasa participare internaţională. Aşa se face că în octombrie 2008 a avut loc în locaţia devenită tradiţională – complexul hotelier Cozia-Căciulata-Oltul din staţiunea Călimăneşti-Căciulata – cea de-a XXX-a Conferinţă Naţională de Chimie, ultima la care a participat şi subsemnatul. Ca o curiozitate, în anul 1990 a fost singura manifestare ştiinţifică din economia României, şocul revoluţiei din decembrie 1989 neputând s-o anuleze, aşa cum s-a întâmplat cu toate manifestările de acest gen din ţară, ci doar să influenţeze participarea în sensul diminuării sale dramatice: mai puţin de 100 de participanţi şi 30 de lucrări înscrise în timp ce cu numai un an înainte (octombrie 1989) se înregistrase recordul absolut menţionat mai sus.
Ei bine, unde sunt acum toate acestea? Au dispărut în neant iar asta s-a întâmplat nu sub conducerea lui Ştefan Curcăneanu, Petru Glück, Constantin Uglea, Paul Oşanu, Emil Georgescu, Florentina Georgescu, Ioan Mina Sava, Alexandru Szackacs ori Marian Pătraşcu, ci a lui Constantin Roibu!
O ultimă chestiune. Ca să faci PVC îţi trebuie, între altele, clorură de vinil; ca să faci clorură de vinil îţi trebuie etilenă iar până mai ieri aceasta venea pe conductă de la ARPECHM Piteşti, ca şi propilena – o altă materie primă esenţială pentru alte produse din fabricaţia OLTCHIM. Probleme cu apropvizionarea cu etilenă şi propilenă au existat şi înainte de 1989. De aceea, prin 1987, noi, cei de la CC Râmnicu Vâlcea, am propus ca secţia „Piroliză II” şi instalaţia de rafinare care o aproviziona, ambele de la fostul Combinat Petrochimic Piteşti să fie trecute în administrarea CCh Râmnicu Vâlcea, atunci nu era nevoie decât de acordul partidului unic. Nu am fost ascultaţi! Pe atunci instalaţiile acestea funcţionau perfect, acum le-a luat Roibu ca fiare vechi care au înghiţit o groază de bani. Ştiaţi că nu s-a dat niciun ban pe ele? Cei de la ARPECHIM le-au dat degeaba, numai să scape de ele, pe ei nu-i interesează decât combustibilii, singura condiţie pe care au pus-o fiind aceea de a li se plăti restanţele la etilena şi propilena livrate anterior. Şi s-au plătit! De către cine? De către statul român, adică de către noi toţi, căci Roibu nu mai avea de unde, acumulase datorii de sute de milioane de euro!
În toamna anului 1991 am revenit la INCERCHIM după o perioadă de doi ani în care am lucrat la SC HERVIL SA (1990-1991), transferul acolo fiind necesar fiindcă aveam mari probleme cu ficatul din cauza clorurii de vinil (şi nu că aş fi plecat de la CC din cauza revoluţiei, cum s-a vehiculat; de altfel „aranjamentul” fusese făcut din vara lui 1989 prin intermediul… partidului, anume al secretarului cu probleme economice, Dimitriu, căruia îi sunt şi astăzi recunoscător). În 1992, când Laboratorul Cercetare PVC de la INCERCHIM, al cărui şef eram, a fost transferat în cadrul Serviciului Tehnic al OLTCHIM, am elaborat o lucrare tehnico-economică (deşi nu era treaba mea să o fac!) în care propuneam între altele, ca măcar o parte din PVC-S să fie prelucrată în cadrul unităţii noastre, propunere căreia i s-a dat curs, deşi nu la nivelul la care „visam” eu – a se vedea producţia de granule, profile pentru ferestre şi panouri transparente, de cea de ţeavă care urma să se facă cu firma grecească (!?) PETZETAKIS alegându-se praful după ce au fost aruncate pe fereastră miliarde (ca de altfel pentru multe investiţii lăsate baltă după ce se cheltuiseră o grămadă de bani cu ele, cum a fost spre exemplu cea care ar fi trebuit să producă seringi şi care nu numai că a murit ea, dar l-a omorât şi pe responsabilul ei, fostul director general, Grigore Vârtej, căruia C. Roibu şi E. Plăviţu n-au ştiut decăt să-i pună fel de fel de piedici, până ce omului i-a cedat inima chiar în biroul său, Dumnezeu să-l odihnească, arareori am întâlnit o persoană mai de omenie decât domnia sa). Precizez că încă de prin 1985, CC Râmnicu Vâlcea producea ca microproducţie toate tipurile de granule plastifiate pe un granulator ales de noi dintre alte 7 propuse pentru casare la Întreprinderea de Prelucrare a Maselor Plastice Bucureşti (îmi amintesc şi astăzi vorbele directorului Vâgă, atunci când i-am spus ce vrem să facem: „O să faceţi voi la Vâlcea granule din PVC când mi-oi vedea eu ceafa!”, dar uite că le-am făcut şi nici Vâgă nu şi-a „văzut ceafa”!). Tot în acea lucrare repuneam pe tapet problema aprovizionării ritmice cu etilenă şi propilenă, avansând pentru rezolvarea ei şi două soluţii – cea propusă în 1987 sau una şi mai bună – construirea la OLTCHIM a unei rafinării proprii, care să aibă integrată o uzină petrochimică, ţiţeiul era la doi paşi, la Băbeni. Deşi o asemenea investiţie costa destul de mult, atunci existau bani dar Roibu a preferat să cumpere „conservele, găinile, porcii şi FNC-ul”! Cum s-a făcut privatizarea ARPECHIM? Lăsând de izbelişte partea de petrochimie, noii proprietari fiind interesaţi doar de producţia de combustibili. Conducerea OLTCHIM ce a păzit? Marele manager Roibu putea să intervină în această privatizare (făcută aiurea şi, îndrăznesc să spun nu atât din prostie, cât din interes, mă refer la „parandărăt”, desigur!) şi să ceară cel puţin introducerea în contractul de privatizare a unei clauze care să oblige noul patron ca partea de petrochimie să nu fie desfiinţată, ci să producă în continuare.
Revenind la PVC – acesta a fost primul produs dispărut din fabricaţia OLTCHIM-ului. De ce? Simplu: era produsul care avea deja o piaţă largă de desfacere în exterior pentru bunul motiv că era competitiv din punct de vedre al calităţii oferite (după 1986, peste 80% din producţie mergea la export, fabricile de prelucrare din ţară aveau delegaţi permanenţi la OLTCHIM care „vânau” orice cantitate de PVC disponibilă la intern!), fapt care se datora nu lui Roibu, ci nouă, celor de la „cercetări”, care acum avem nişte pensii de mizerie şi ştim de ce vom muri (v-am precizat – clorura de vinil este cancerigenă, eu trebuia demult să fiu sub pământ alături de mulţi alţii - colegi, prieteni, maiştrii chimişti, operatori şi laborante). Normal, interesul PCC-ului este ca acest produs să fie obţinut în capacităţile lor de fabricaţie din Polonia şi Germania şi să acapareze pieţele de desfacere ale PVC-ului de la OLTCHIM! Ohooo, câte ar mai fi de spus despre drumul spre prăpastie al OLTCHIM-ului, drum pe care l-a… „condus” Roibu şi nu altcineva…
Marian Pătraşcu

Niciun comentariu:

Despre nota la BAK

  Ascultam zilele acestea, conform unui obicei de a avea un post de radio pe recepție, pentru colorarea atmosferei casnice din timpul zile...