15 mai, 2013

Vorbesc de banii care nu-i au la dispoziție...

EXCLUSIVITATE - PLANUL PROPUS DE ADMINISTRATORII JUDICIARI
BURSA 15.05.2013
măreşte imaginea
Aceeasi sectiune ( Piata De Capital )
 *  15.05.2013 - Listarea Nuclearelectrica nu se mai face luna aceasta
 *  15.05.2013 - Indicele BET-FI s-a apreciat cu 2,38%
 *  15.05.2013 - Raport de tranzacţionare Rasdaq 14.05.2013
 *  15.05.2013 - Raport de tranzacţionare BVB 14.05.2013
 *  15.05.2013 - Raport de tranzacţionare ATS 14.05.2013
 *  15.05.2013 - Construcţii Sibiu are proiecte în derulare de 40 milioane de lei  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 *  15.05.2013 - Concefa şi-a redus pierderile cu 74,5%, în primul trimestru  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 *  15.05.2013 - Profitul Electromagnetica s-a majorat cu 50% în primul trimestru din 2013  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 *  15.05.2013 - Declin al vânzărilor şi profitului Petrom
 *  15.05.2013 - Transgaz a obţinut un profit de 181,5 milioane lei
 *  15.05.2013 - Scăderi în sectorul energetic în ziua raportului trimestrial "Petrom"
 *  15.05.2013 - Creştere importantă a lichidităţii, pe fondul interesului pentru cursul euro/dolar
 *  15.05.2013 - Fondurile de investiţii nu au fost influenţate de problemele din sistemul bancar  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 *  15.05.2013 - SIF MOLDOVA - Raport curent
 *  15.05.2013 - SIF MOLDOVA - Comunicat privind plata dividendelor
     *  În schimbul finanţării sau garantării sumei de 50 milioane euro, investitorul dobândeşte un drept de opţiune pentru preluarea "Oltchim 2"
       Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) propun investitorilor interesaţi de preluarea combinatului vâlcean să participe financiar la etapa premergătoa-re reorganizării.
     Astfel, Oltchim poate face rost mai repede de cei minim 50 milioane de euro necesari creşterii producţiei la un nivel profitabil, care să menţină în funcţiune combinatul până în toamnă, îşi securizează şansele de contractare a producţiei pentru 2014 şi poate implementa cu succes măsurile de reorganizare, prin care trecerea companiei în proprietate privată să fie una de succes pentru stat şi creditori.
     Soluţia salvării Oltchim propusă de administratori, pe care v-o prezentăm în exclusivitate în cele ce urmează, presupune ca, în schimbul opţiunii de participare la reorganizare, investitorul pre-selectat fie să îşi asume să garanteze rambursarea sumelor de plată către creditorii care au acceptat să finanţeze capitalul de lucru al Oltchim SA, fie să împrumute Oltchim SA cu suma de minim 50 de milioane de euro necesară finanţării capitalului de lucru.
     Pentru oricare din modalităţile de asumare a finanţării, investitorul pre-selectat va avea calitatea de creditor beneficiar al privilegiului creanţei curente rezultate din continuarea procedurii insolvenţei. De asemenea, cu acordul comitetului creditorilor, se vor constitui garanţii reale în favoarea investitorului pre-selectat, din lista de active ale Oltchim.
     Investitorul va putea, cu acordul comitetului creditorilor, să îşi asume managementul "Oltchim 2", independent de faptul că va fi desemnat sau nu câştigător în procesul reorganizării.
     Noua societate "Oltchim 2" va fi deţinută în totalitate de actualul "Oltchim" şi va cuprinde capacităţile de producţie şi alte active viabile, brandul, dreptul de proprietate intelectuală, clienţii, contractele şi angajaţii. "Oltchim 2" va fi administrată de o echipă managerială independentă aleasă de creditori, dar în management se poate implica şi investitorul pre-selectat în perioada de observaţie (cea până la confirmarea de către judecătorul sindic a planului de reorganizare aprobat de creditori).
     În final, părţile sociale emise de "Oltchim 2" (pentru Oltchim SA) vor fi cesionate, în termenii planului de reorganizare, investitorului pre-selectat sau, în cazul eşecului contractului semnat cu acesta, unui alt investitor strategic.
     Administratorii judiciari consideră foarte importantă implicarea inves-titorilor înainte de aprobarea planului de reorganizare deoarece Oltchim are nevoie rapid de capitalul de lucru care să asigure profitabilitatea. Finanţarea va fi însoţită de măsuri de reducere a costurilor operaţionale pentru eficientizarea societăţii, reechilibrarea patrimonială, pornind de la valoarea reală, de piaţă, a activelor şi pasivelor societăţii, dar şi reeşalonarea şi redimensionarea datoriilor Oltchim în conformitate cu posibilităţile reale de plată, ce vor fi incluse într-un flux de încasări şi plăţi determinat pe principii realiste.
     Managementul "Oltchim 2" se va derula sub controlul şi supravegherea administratorilor judiciari ai Oltchim SA, în baza unui contract de management care va prevedea continuitatea activităţii pe acest nou vehicul şi atingerea pragului de rentabilitate.
     Acest plan al administratorilor judiciari urmează să fie supus aprobarii creditorilor Oltchim în perioada imediat următoare. Confirmarea planului de reorganizare de către judecătorul sindic este estimată în luna octombrie a acestui an.
     Oltchim este în insolvenţă de la începutul acestui an, după ce, în septembrie 2012, tentativa de privatizare a eşuat. Realizatorul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar deţinut de stat la Oltchim, dar privatizarea a fost anulată pentru că Dan Diaconescu nu a plătit banii în termenul impus de autorităţi (zece zile de la desemnarea câştigătorului licitaţiei).
     Totalul creanţelor Oltchim este de circa 800 milioane de euro, iar cei mai mari creditori sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica SA, BCR şi Banca Transilvania.
     Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, recent, că ministerul a primit zece scrisori de intenţie pentru Oltchim, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaidjan.
     Principalii acţionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o deţinere de 54,8% din acţiuni şi PCC, cu o deţinere directă şi indirectă de circa 33% din titluri. 

ALINA TOMA VEREHA


     Preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) Adrian Volintiru a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că niciun investitor nu i-a cerut părerea în ceea ce priveşte situaţia de la Oltchim. Domnia sa a adăugat: "Situaţia de la Oltchim ne-a adus în poziţia de principal creditor şi avem primul cuvând de spus în procesul insolvenţei, însă niciun investitor nu a venit să mă consulte, pe mine personal, despre combinat. Oltchim este o problemă naţională. Există variante, există idei, vom vedea ce alegem". (E.O.)

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...