10 aprilie, 2013

O fi adevărat cu TISE?

EPOPEEA OLTCHIM/SUSŢINE CĂ NIMENI NU MAI VREA OLTCHIM, DAR....
                 
BURSA 10.04.2013

măreşte imaginea
     *  Eugen Anca susţine că autorităţile ar fi spus: «TISE să se înţeleagă cu cei de la PCC, dacă vor să colaboreze pe subiectul Oltchim»
     *  El afirmă că premierul Ponta a refuzat să discute cu reprezentanţii TISE
       Premierul Victor Ponta a refuzat să stabilească o întâlnire cu reprezentanţii grupului rus TISE, care este interesat să preia Oltchim, susţine Eugen Anca, un personaj care afirmă că nu este străin de interesele ruşilor în România.
     Domnia sa ne-a declarat: "Începând din 4 septembrie 2012, am solicitat primului-ministru Victor Ponta, prin cabinetul său de la Guvern, să fie de acord să se întâlnească cu oficialii TISE, singura firmă de calibru interesată, care poate reporni combinatul Oltchim. Deşi, iniţial, Guvernul a răspuns pozitiv şi rapid solicitării noastre, totuşi, atunci când TISE a trimis un reprezentant autorizat la Bucureşti, acesta nu a mai fost primit de domnul Ponta. Interesant este faptul că preşedintele Traian Băsescu, atunci când a fost solicitat în acelaşi scop, şi-a făcut timp pentru o astfel de dis-cuţie, dar primul-ministru nu. Ulterior, ruşii au mai încercat de patru ori să se întâlnească cu primul minis-tru, dar acesta nu a mai răspuns solicitărilor părţii ruse".
     Între timp, conducerea TISE a avut mai multe contacte telefonice cu diferiţi membri ai Guvernului Ponta, iar ideea de bază rezultată din aceste convorbiri a fost ca «TISE să se înţeleagă cu cei de la PCC, dacă vor să colaboreze pe subiectul Oltchim». Aberant! Mai plastic spus, elefantul să facă bine să vină la purice ca să se tocmească! Desigur că ruşii au considerat acest «sfat» ca pe un afront, fiindcă ei vor să cumpere Oltchimul şi Arpechimul, nu vor să devină o anexă a lui PCC".
     Domnia sa consideră că premierul Ponta îi "plimbă" pe ruşi, favorizându-i pe cei de la PCC: "Iar asta este cu atât mai grav cu cât am informat cabinetul primului ministru că partea rusă poate face dovada alocării de fonduri importante pentru tot ce înseamnă privatizarea Oltchim şi achiziţionarea Arpechim, în timp ce ministrul Varujan Vosganian nu ştie de unde să mai facă rost de bani ca să repornească Oltchim-ul".
     Eugen Anca este cunoscut în România prin insistenţele sale de a convinge autorităţile române să accepte varianta de restituire a Tezaurului României de la Moscova, printr-un pachet de proiecte şi programe economice şi comerciale bilaterale, în valoare de 10 miliarde de euro. Domnia sa susţine că nu este străin de interesele economice ale ruşilor de la TISE în România şi declara, pentru ziarul BURSA, în decembrie 2012, că "TISE este foarte interesat în tot ceea ce înseamnă proiectul Oltchim, cu toate componentele sale de furnizare de materii prime, de logistica petrolieră din Portul Constanţa şi de dezvoltarea surselor de energie electrică şi termică pentru platforma Oltchim din Râmnicu Vâlcea şi platforma Arpechim din Piteşti".
     Declaraţiile lui Eugen Anca sunt contradictorii cu afirmaţiile recente ale premierului Victor Ponta, care a spus: "Sunt foarte dezamăgit că, în aceste trei luni, nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire".
     Grupul rus TISE, la care a făcut aluzie Şeful Executivului, a participat, în primăvara anului trecut, la prima etapă a privatizării combinatului vâlcean, când a depus ofertă neangajantă. În toamnă, grupul nu a mai participat la a doua etapă a privatizării Oltchim din cauza schimbării metodei de vânzare, cu puţin timp înainte de termenul limită de depunere a ofertelor financiare - statul a renunţat la conversia creanţei AVAS în acţiuni şi a licitat, separat, vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, creanţa AVAS şi creanţa Electrica SA.
     *  Eugen Anca: "Nu Dan Diaconescu este cel care i-a gonit pe ruşi, ci autorităţile"
     Eugen Anca, personaj care susţine că nu este străin de interesele economice ale ruşilor de la TISE în România, ne-a declarat că TISE nu mai vrea să cumpere Oltchim şi că nu Dan Diaconescu este cel care i-a gonit pe ruşi, ci chiar autorităţile.
     La licitaţia pentru vânzarea Oltchim din toamnă, au participat PCC (acţionarul minoritar semnificativ al Oltchim), omul de afaceri Ştefan Vuza (prin Chimcomplex Borzeşti şi Aisa Invest) şi Dan Diaconescu. Realizatorul de televiziune a câştigat licitaţia cu oferta de 45 milioane de euro pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, deţinut de stat la combinatul vâlcean. Licitaţia a fost anulată, pentru că Dan Diaconescu nu a prezentat dovada banilor, în termenul anunţat de autorităţi (zece zile de la desemnarea câştigătorului licitaţiei).
     Eugen Anca a fost implicat şi în privatizarea Oltchim din toamnă, despre care ne-a povestit, la vremea respectivă: "În ziua licitaţiei efective, Dan Diaconescu m-a contactat telefonic şi m-a rugat să-l pun în contact cu cei de la TISE, fiindcă se părea că va fi declarat câştigător. El dorea să discute cu ei despre posibilitatea ca TISE să preia managementul de la Oltchim. Poate părea neverosimil, dar Dan Diaconescu chiar intenţiona să păstreze acţiunile de la Oltchim în interiorul României şi ar fi vrut să le ofere populaţiei, contra unei acţiuni populare de subscripţie publică, fiindcă în caietul de sarcini era prevăzut ca termen final de plată data de 14 februarie 2013".
     Domnul Anca afirmă că a acceptat să-l ajute pe jurnalist, fiindcă i s-a părut că Dan Diaconescu avea o intenţie lăudabilă şi i-a aranjat o întâlnire cu Alexander Dokychuk, consilier financiar şi economic pe relaţia Rusia şi ţările CSI, persoana care a avut iniţiativa ca TISE să vină şi să investească în România. Alexander Dokychuk i-ar fi explicat lui Dan Diaconescu că TISE nu obişnuieşte să-şi dezvolte afacerile din România prin intermediari şi că preluarea integrală sau parţială a managementului la Oltchim este o acţiune complexă, ce necesită o analiză profundă.
     Potrivit domnului Anca, Alexander Dokychuk i-ar fi facilitat realizatorului de televiziune obţinerea sprijinului altor investitori care i-au oferit lui Dan Diaconescu posibilitatea accesării unui aşa-zis credit-punte, de circa 91 milioane dolari. Creditul avea menirea de a-l ajuta pe Dan Diaconescu să achite acţiunile Oltchim în doar 10 zile, urmând ca ulterior, prin subscripţie publică, populaţia României să cumpere aceste acţiuni, iar creditul punte să fie restituit până în 14 februarie 2013, mai susţine Eugen Anca.
     Până la urmă, Dan Diaconescu ar fi a obţinut, prin propriile lui puteri, fără implicarea lui Eugen Anca, alte două sume atrase, în valoare de 43 milioane euro, pe care intenţiona să le utilizeze pentru plata salariaţilor de la Oltchim şi asigurarea unui capital de lucru. 

ALINA TOMA VEREHA

                                                                                                                  *  Dezvoltare recentă
     Se pare că premierul Victor Ponta ar fi refuzat să discute, săptămâna trecută, pe subiectul Oltchim cu o altă companie rusească, alta decât TISE, potrivit unor informaţii din piaţă. Şi această companie ar fi interesată de combinat, dar tot într-o formulă integrată cu rafinăria Arpechim şi Olil Terminal, potrivit surselor noastre.
     La solicitarea ziarului BURSA, biroul de presă al Guvernului ne-a răspuns că "primul-ministru Victor Ponta nu are cunoştinţă de nicio solicitare privind stabilirea unei întrevederi cu domnia sa, venită de la vreo firmă interesată de preluarea Oltchim".

 


 link: Piperea: "Creanţa AVAS provine din credite garantate de stat şi neonorate de combinat"

 link: Proteste fără succes la Bucureşti
 

Niciun comentariu:

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...