18 iunie, 2009

schimbari in Inspectia Muncii

Am lucrat in sistemul de inspectie de securitate si sanatate in munca (SSM) si am avut functie de conducere 14 ani...am facut si un doctorat ca sa aprofundez specialitatea,dar in momentul in care s-a politizat treaba...am plecat...
Ce va spun este istorie...m-am uitat pe internet la schimbarile care s-au facut acum strict pe criterii politice si clientelare...e drept ca sefii nu se mai numesc "inspectori sefi" ci "directori coordonatori".
Problema care mi-o pun in permanenta este cea a profesionalismului oamenilor numiti politic in aceste functii...pot conduce un sistem care se bazeaza pe cunosterea si respectarea unei legislatii specifice romanesti si europene? Au suficient timp in cel mult patru ani cat tine mandatul sa cunosca ce trebuie sa ceara de la altii respectand o deontologie a sistemului de SSM ?
O sa fim controlati la SSM de oameni care nu stiu ce trebuie sa observe sau nu au nici macar specializarea tehnica a domeniului controlat si care au probleme de limbaj tehnic pentru a intelege ce nu se respecta.
Ma gandesc daca statul care ar trebui sa aiba ca obiectiv "secutitatea si sanatatea in munca" a cetatenilor care lucreaza, constientizeaza prin reprezentantii lui ca nu se se pot trata aceste probleme cu usurinta si incompetenta.
Securitatea si sanatatea in munca sunt probleme tehnice de specialitate legate direct de fiecare activitate de munca care se desfasoara, fara a putea fi separate. Exista un bun simt tehnic care iti spune ce nu trebuie sa faci si de ce trebuie sa te feresti pentru a nu pati ceva rau,pe care numai cei de specialitate il pot avea.
Cel mai mult ma bucur ca la conducerea Inspectiei centrale s-a facut o schimbare...ramane de vazut daca impostura va continua...

3 comentarii:

Unknown spunea...

Amanarea unor schimbari nu este in avantajul nimanui. Daca accidentele de munca din ce in ce mai numeroase avand de regula cam aceleasi cauze (expl. prabusirea malurilor nesprijinite),nu impresioneaza pe nimeni si cei responsabili (prim ministru si ministrul muncii) mentin aceeasi structura nationala de conducere, inseamna ca noi cei care ne exprimam parerea suntem dezinformati - acolo sus se munceste cu spor, declaratiile de avere se completeaza cu noi si noi conturi, iar angajatorii lucreaza cu tot mai multi lucratori la negru. Este cel putin jenant sa vezi amenzile aplicate la nivel national pentru munca la negru.
Crezi ca ne aude cineva ? Se vor trezi cumva ?

Unknown spunea...

Salut!

Subscriu întrutotul opiniilot dvs.Timp de 19 ani am prestat în sistem - pe sectorul relaţii de muncă- .Am suportat cu stoicism răutăţile Doamnei, am câştigat un proces. Acum mă judec din nou cu specialiştii echipei Boc.Am obosit şi regret că nu m-am retras din sistem. Nu pot însă să privesc nepăsătoare cum domneşte ignoranţa, incompetenţa şi nonvaloarea.

Nadia Racz- Oradea.

Anonim spunea...

Ce sa vorbim de limbaj tehnic la inspectorii SSM sau de profesionalism daca de la nivel central se doreste control doar asupra hirtogariilor ce le are angajatorul mai bine spus daca are sau nu evaluarea riscurilor si daca nu le are ii fortezi mina prin masura data sa bage niste bani la serviciile externe care in loc sa fie specialisti in implementarea legislatiei si a cerintelor minime de SSM nu fac altceva decit copy-paste si schimba denumirea firmei dupa care ia banii de la angajator si arunca praf in ochii inspectorului. Acesta este controlul din ziua de azi la SSM. Nu mai vorbim de accidente din care culmea doar accidentatii sint de vina si aproape de loc angajatorii. E adevarat la angajator sint banii.
As dorii sa se desfiinteze compartimentul SSM din Inspectia Muncii cu acest mod de lucru. Adjunctii de pe SSM fac legea si o aplica asa cum vor in SSM.Pacat si rusine lor fac de rusine protectia muncii.

Ceva despre ȘOȘO

  Gânduri scurte 166   Vrei nu vrei, dacă ai timp la dispoziție deschizi Facebook-ul și ai surpriza să fi bombardat cu imagini, știri sa...